Zoeken

PVC For Life And Living

“PVC for life and living” is een programma van de Federatie van Europese PVC-producenten (ECVM) ontwikkeld in 1999 met als doel designers aan te moedigen om te spelen met de veelvuldigheid van PVC , en dit door middel van innovatieve productontwerpen.

Het aandachtspunt bij “PVC for life and living” is dat ECVM samen met de plaatselijke PVC-industrie, geselecteerde ontwerpers uitlegt wat de vele voordelen zijn van het gebruik van PVC in hun ontwerp. Dit gebeurt door middel van bedrijfsbezoeken en workshops aangaande PVC-productie, het vertrouwd maken met het product en de mogelijkheid om te experimenteren met het materiaal.

Door deze ontwerpers te ondersteunen in het tentoonstellen van hun nieuwe PVC ontwerp, richt ECVM zich op het verhogen van de interesse van de ontwerpwereld in de esthetische kwaliteiten en voordelen van het werken met PVC.

Realisaties

Het eerste project was in samenwerking met Design-Nation in Engeland . Deze organisatie helpt jonge pas afgestuurde ontwerpers bij hun eerste stappen in de designwereld. Geïnteresseerde ontwerpers hebben, in samenwerking met ECVM en de Britse kunststoffederatie hun ontwerp kunnen realiseren, en dit met de hulp van fabrikanten van PVC-producten.Dit werd in 2000 opgevolgd door het tonen van PVC-mode tijdens de modeshow “modern skins” in Londen.

lifliv0

In 2001 was het de beurt aan België en Italië .In Italië breidde Anna Citelli PVC buisjes tot kledingsstukken om lampen “aan te kleden”. Ondertussen ontwierpen modestudenten van “La Cambre” PVC kleding welke tijdens een modeshow in Brussel werd getoond.

lifliv2

In september 2001 maakten de ontwerpers Fiona Davidson en Gitta Gschwendtner vijf nieuwe PVC produkten voor thuis. Deze produkten tonen duidelijk de unieke eigenschappen van PVC en moedigen menselijke interactie met het product aan. Voorbeelden hiervan zijn een in-de-hoogte verstelbare vaas en een van-vorm-veranderende fruitschaal.

lifliv7 lifliv9 lifliv92 lifliv94

In 2002 produceerde de franse ontwerper Philippe Bellanger ‘le siège chrysalide’ (de chrysalis stoel) – een stoel met 6 verschillende posities, voornamelijk gemaakt uit PVC. ‘Viens avec moi’ (‘volg mij’) is een verbeterde versie van zijn originele stoel.

lifliv95

In 2004 heeft ECVM samengewerkt met de Zweedse ontwerper Morgan Rudberg.  Zijn creatie noemt “KELP” (zeewier) en is geïnspireerd op de natuur.  De bedoeling is dat verschillende lampen in een groep bij elkaar staan zodat dit de indruk geeft van zeewier dat meedeint met de golven.
Het licht zelf interageert ook met zijn omgeving.  Nadat de stroomtoevoer is afgezet, blijft de lamp gedurende een bepaalde periode gloeien en gaat geleidelijk uit.  Het is te vergelijken met een zonsondergang.

design17