Zoeken

Duurzaam Bouwen Met Pvc

PVC wordt veelvuldig toegepast in de bouwsector. Denk hierbij bijvoorbeeld aan buizen, dakgoten, raam- en deurprofielen, vensterbanken, plafonds, electriciteitskabels, vloerbekleding, …. Vooral de lange levensduur speelt hierin een belangrijke rol. De meerderheid van PVC bouwproducten hebben een levensduur gaande van 50 tot zelfs 100 jaar(en wellicht nog langer). Na gebruik kan het perfect gerecycleerd en hergebruikt worden.

PVCWindow (website wymar)

In tegenstelling tot andere kunststoffen die voor nagenoeg 100 % afhankelijk zijn van aardolie, spaart PVC deze niet-hernieuwbare natuurlijke grondstof. Dit komt omdat 57 % van de massa van PVC wordt gemaakt uit zout dat dient als bron van chloor.

Deze chloor zorgt onder andere ook voor de zelfdovende eigenschappen van het materiaal bij brand. Daarenboven gaat de productie evenals de verwerking van PVC gepaard met een laag energieverbruik.

PVC bouwproducten zijn sterk en licht van gewicht. Zijn sterkte en stijfheid leveren technische voordelen op bij het gebruik in bouwtoepassingen. Door het lichte gewicht is het gemakkelijk te tillen en levert het ook een besparing op bij het transport.

PVC bouwproducten vergen vrijwel geen onderhoud en zorgen voor een goede thermische isolatie. Daarenboven is het bestand tegen weersinvloeden en chemicaliën.De duurzaamheid van PVC wordt bevestigd door de aanwezigheid in het Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder. PVC is ook alom vertegenwoordigd in het project Recyhousevan het WTCB.

Het gebruik van PVC bij raamkozijnen heeft ontegensprekelijke voordelen op gebied van energiebesparing, wat op zijn beurt gunstig is op gebied van CO2 uitstoot.

Rapport Baldasano : Onderzoekers van de universiteit van Barcelona, onder de leiding van professor Baldasano, hebben een studie gemaakt van de uitstoot van CO2 enerzijds en het verbruik aan energie anderzijds van raamprofielen uit verschillende materialen, vanaf de bereiding van de grondstoffen tot en met de verwerking van afval. De gebruikte energie is een mix van 35% steenkool, 30% nucleaire energie, 15% aardgas, 10% hydro-elektriciteit, en 10% andere bronnen. De levensduur van de ramen is op 50 jaar gesteld. Eén van de besluiten is dat het gebruik van PVC belangrijke energiebesparingen oplevert. De gebruiksperiode van de ramen is wel degelijk de belangrijkste periode met betrekking tot de uitstoot aan CO2 en de winst aan energie. Een goed ontworpen raam is hier dus van groot belang, dankzij optimale energiebesparende eigenschappen. Een PVC raam met 30% gerecycleerde PVC heeft het minst energie verbruikt bij de aanmaak (1,740 kWh) en ook de laagste uitstoot aan CO2 veroorzaakt bij gebruik (730 kg).

Rapport Hermes : Het plaatsen van ramen met een hoog energieprestatierendement is een ontegensprekelijke troef in het kader van de Europese Bouwrichtlijn en met energieprestatie en beperking van uitstoot van broeikasgassen in het achterhoofd. Dit is nog maar eens aangetoond door een studie (« Potential to save Energy through the use of modern window systems in Europe ») aangevraagd door EPPA ( Europese organisatie van producenten van plastic raamprofielen ) en PVCPlus ( Duits informatieforum voor PVC producten ). Deze werd tijdens een internationaaal seminarie in Brussel kenbaar gemaakt en toont welke besparingen kunnen behaald worden door vervanging van ramen die minder goed scoren qua energieprestatie. Het consequent volgen van een dergelijke strategie zou voor Europa (25 landen ) op 5 jaar een besparing kunnen opleveren van 13 miljard euro op de energiefactuur, en van 43 miljoen ton op de uitstoot van CO2. Jaarlijks is Europa goed voor zowat 82 miljoen nieuwe ramen, waarvan PVC 45%, hout 28%, en aluminium 25% vertegenwoordigen. Het is dus uitermate belangrijk bij bouwen of verbouwen de juiste materiaalkeuze te maken om goed te scoren in verband met energieprestatie, en zo een concrete bijdrage te leveren tot duurzame ontwikkeling.

Downloads:

webmasterDuurzaam bouwen met PVC