Zoeken

Bouw

PVC is de meest gebruikte kunststof in de bouw . Meer dan 65% van de West-Europese PVC-productie gaat naar toepassingen voor de bouwsector. Zie ook nieuwe publicatie “Dit kan met PVC !” in de sectie “Bibliotheek”.

PVC levert een aanzienlijke bijdrage tot de kwaliteit, veiligheid en rentabiliteit van bouwmaterialen, en tot het verminderen van de impact op het milieu van afgewerkte gebouwen. De meerderheid van PVC bouwproducten hebben een zeer lange levensduur gaande van 50 tot 100 jaar, en wellicht nog veel langer. Na gebruik kan het perfect gerecycleerd en hergebruikt worden .

De belangrijkste toepassingen zijn:

Eén van de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat in Australië werd uitgevoerd door CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) naar aanleiding van de Olympische Spelen in Sydney , is:

“Er is geen alternatief voor PVC in zijn belangrijkste toepassingen als bouwmateriaal met minder impact op het milieu” (CSIRO, “The environmental aspects of the use of PVC in building products, Second Edition”).

De belangrijkste voordelen van PVC als bouwmateriaal zijn:

  • Sterkte en licht gewicht . De weerstand van PVC tegen slijtage, gering gewicht, goede mechanische sterkte en stijfheid zijn belangrijke technische voordelen voor het gebruik in de bouw.
  • Gemakkelijk te installeren . PVC kan gemakkelijk verzaagd, gevormd en gelast worden.
  • Duurzaam . PVC heeft een hoge weerstand tegen weersinvloeden, is bestand tegen chemische invloeden en corrosie. Het materiaal is bovendien erg schokbestendig en slijtvast. Daarom is PVC het materiaal bij uitstek voor vele toepassingen buitenshuis waar duurzaamheid een belangrijk aspect vormt.
  • Voordelig . De PVC-producten die gebruikt worden in de bouw bieden een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
  • Milieuvriendelijk . In levenscyclusanalyses en andere onafhankelijke onderzoeken werd vastgesteld dat de impact van PVC op het milieu gunstig uitvalt.
  • Brandwerendheid . PVC brandt moeilijk en houdt op met branden zodra de hittebron wordt weggenomen.
  • Goede isolator . PVC geleidt geen elektriciteit en is daarom een uitstekend materiaal voor toepassingen zoals kabelisolatie.
  • Veelzijdig . De fysieke eigenschappen van PVC bieden een ruime vrijheid bij het ontwerpen van nieuwe producten.
  • Recyclage . Bouwmaterialen zoals PVC leidingen, raamprofielen en vloerbedekking kunnen aan het eind van hun gebruiksduur worden gerecycleerd.

In het “Nationaal pakket Duurzaam Bouwen” gepubliceerd door stichting bouwresearch in Nederland worden PVC bouwprodukten aanbevolen vanwege hun duurzaamheid, milieu-eigenschappen en eenvoudige verwerkbaarheid. Ook in het Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder is PVC vertegenwoordigd.